Η επιστήμη της αναπνοής

Στη Δύση λόγω της παιδείας μας, οι γνώσεις μας σχετικά με την υπόσταση μας και το ρόλο που διαδραματίζει σε αυτήν το σώμα μας, είναι παραπάνω από ελλιπής. Δυστυχώς ποτέ δεν μας δίδαξαν πως το σώμα μας είναι ο Ναός της ψυχής μας, είναι το όχημα μας για την παρουσία μας εδώ στην Γη. Όσα και να πω αυτή τη στιγμή δεν θα είναι αρκετά για να περιγράψω την τεράστια σημασία  του τρόπου λειτουργίας και φροντίδας του σώματος μας. Το σώμα επηρεάζει την ψυχή. Η ψυχή επηρεάζει το νου. Υπάρχουν λοιπόν πάρα πολλά που μπορούμε να πούμε σχετικά με αυτό, αλλά σήμερα θα ξεκινήσω με το σημαντικότερο όλων. “την επιστήμη της αναπνοής”.

Πρόκειται για πραγματική επιστήμη αν σκεφτεί κανείς ότι ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει χωρίς φαγητό και νερό κάποιες μέρες αλλά χωρίς αναπνοή μόνο λίγα λεπτά. Ερχόμαστε με μια ανάσα και φεύγουμε με μια τελευταία ανάσα.

Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ότι δεν αρκεί να αναπνέουμε. Πρέπει να αναπνέουμε και σωστά.

Η σημασία της αναπνοής δεν έχει σχέση μόνο με την υγεία του σώματος μας ,αλλά έχει απόλυτη σχέση με την ψυχολογία μας, την ευεξία μας, τις αρνητικές σκέψεις, την κατάθλιψη αλλά και την ανάπτυξη των διανοητικών μας δυνάμεων .

Οι γιόγκι έχουν πλήρη γνώση αυτής της επιστήμης. Γνωρίζουν βέβαια όλα τα σχετικά με φυσιολογία αλλά επιπλέον γνωρίζουν και τις άλλες διαστάσεις τις σωστής αναπνοής. Μπορούν να γίνουν κύριοι του σώματος τους και να στείλουν αναπνοή , ζωτική ενέργεια σε κάθε όργανο που τη χρειάζεται για να θεραπευτεί. Γνωρίζουν όμως ότι πέρα από το οξυγόνο και το άζωτο που περιέχει κάθε ανάσα μας , στον αέρα που εισπνέομαι υπάρχει και κάτι άλλο. Η “Πράνα” . Πράνα είναι η ζωτική δύναμη , είναι η αρχή της ενέργειας και της δύναμης. Είναι μια παγκόσμια αρχή ενέργειας που βρίσκετε σε κάθε ζωντανή ύπαρξη και την κάνει να διαφέρει από την άψυχη ύλη. Εισπνέουμε διαρκώς Πράνα την οποία ο οργανισμός μας κρατάει προς χρήση. Με την αναπνοή μας απορροφούμε ποσότητα Πράνας. Αλλά με την σωστή αναπνοή μπορούμε να απορροφήσουμε μεγαλύτερη ποσότητα Πράνας η οποία αποθηκεύετε στον εγκέφαλο μας και στο νευρικό μας σύστημα και κατόπιν διανέμετε μέσω του νευρικού συστήματος σε όλα τα όργανα και τους δίνει ενέργεια και δύναμη.

Άρα μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητό πόσο μεγάλη σημασία έχει η σωστή αναπνοή. Δεν θα πώ περισσότερα για την Πράνα επί του παρόντος αφού όσα ανέφερα παραπάνω ήταν για να καταλάβετε πόσο σημαντική είναι η σωστή αναπνοή.

Στην Επιστήμη της αναπνοής είναι απόλυτα κατανοητό ότι η υγεία μας και η ευτυχία μας εξαρτάται από την αναπνοή μας. Ουσιώδες είναι να αναπνέουμε από την μύτη. Γεγονός που δυστυχώς δεν έχει τονισθεί και διδαχθεί αρκετά. Βέβαια αν δρούσαμε φυσιολογικά δεν θα υπήρχε ανάγκη να σας τα λέω αυτά σήμερα. Γιατί το σώμα μας από μόνο του γνωρίζει τι ακριβώς πρέπει να κάνει. Όμως με τον τρόπο ζωής μας έχουμε επέμβει και σε αυτό και δεν αφήνουμε το σώμα μας να λειτουργήσει με τον καλύτερο τρόπο που είναι ρυθμισμένο να το κάνει. Έτσι υπάρχει η ανάγκη μέσω της γνώσης και της συνειδητής προσπάθειας να επανέλθουμε στο φυσιολογικό και το άριστο. Χρειαζόμαστε επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις.

Ο σωστός τρόπος λοιπόν είναι να αναπνέουμε από την μύτη. Το ανοιχτό στόμα  δεν προστατεύει το αναπνευστικό μας σύστημα αφού εισπνέουμε κρύο αέρα , σκόνη και ακαθαρσίες που δεν φιλτράρονται και περνούν κατευθείαν στους πνεύμονες. Τα ρουθούνια της μύτης έχουν φτιαχτεί ακριβώς για να φιλτράρουν και να ζεσταίνουν τον αέρα και της ακαθαρσίες πρίν αυτός πάει στους πνεύμονες.

Ξεκινάμε με την απλή φυσική αναπνοή:

Στην απλή φυσική αναπνοή η εισπνοή γίνετε από τη μύτη διεγείροντας την υπόφυση και το Τρίτο Μάτι. Εάν γίνει σωστά πρέπει το σημείο του Αφαλού να κινείται προς τα έξω στην εισπνοή και πρός τα μέσα και επάνω στην εκπνοή .

Στην εισπνοή διευρυνόμαστε ανοίγουμε  και στην εκπνοή το σώμα επιμηκύνετε.

Αυτή είναι η πιο απλή αναπνοή , ο τρόπος που όλοι θα έπρεπε να αναπνέουμε.

Συχνότητα αναπνοής: Όταν μειώνουμε συνειδητά την συχνότητα των αναπνοών ανά λεπτό τα οφέλη είναι τεράστια σε υγεία και ευ ζην γενικότερα.

Ξεκινήστε να εξασκείστε στην απλή φυσική αναπνοή και σε επόμενο άρθρο θα μιλήσουμε για τις τεχνικές της αναπνοής και όλα τα οφέλη που θα πάρετε.

 

Αναστασία Μουζίνα

NLP Coach and kundalini yoga instractor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s